جاذبه های گردشگریمراکز تفریحی

جاذبه‌های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد

ر در پهنه گسترده سرزمین زیبای ما ایران، مناطق مناطق بکر و زیبایی وجود دارد که هرکدام از آن ها به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری مورد بهره گیری قرار بگیرد. اما این مناطق به دلیل شناخت کم، چندان شناخته شده نیستند. کهگیلویه و بویراحمد را می توان در زمره چنین مناطقی دانست. کهگیلویه و بویراحمد دارای دیدنی های زیادی است که هرکدام میتوانند در موارد گوناگون گردشگران مختلفی را به سوی خود جلب کنند. جاذبه‌ های این استان به سه بخش تقسیم می‌ شوند. از جاذبه های تاریخی نظیر شهر قدیم دهدشت (بلاد شاهپور)، چهارطاقی خیرآباد، تنگ تامرادی برخوردار است.

جاذبه های طبیعی چون آبشار کمردوغ، چشمه بلقیس، تنگ مهریان، تنگ گنجه ای و شهر گردشگری سی سخت است.

افزون بر آن، کوچ نشینی عشایر بویراحمد، بهمئی، دشمن زیاری، طیبی و چرام و … در اقلیم های گوناگون آن، سرمایه ارزشمندی از دیدگاه فرهنگی و اجتماعی است که دارای جاذبه های ویژه برای گردشگران است. شهر زیبای سی سخت، در دامنه های جنوبی قله های برفگیر دنا، با باغ های گسترده و پر رونق آن که همچون زمردی بر دامنه دنا می درخشد، با تابستان های معتدل و کوهستانی خود گردشگران را به سوی خود می خواند.

کهگیلویه و بویراحمد استانی کوهستانی است و به همین دلیل، آب و هوایی معتدل و کوهستانی دارد. میانگین دمای هوا در این استان در فصل تابستان بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد و در فصل زمستان بین 5 تا 15 درجه سانتیگراد است و بارندگی در این استان نسبتاً زیاد است و بیشتر بارندگی‌ها در فصل زمستان و بهار رخ می‌دهد و به دلیل آب و هوای معتدل و کوهستانی، کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان‌های خوش آب و هوای ایران است.

جاذبه‌های طبیعی کهگیلویه و بویر احمد

این شهر از نظر طبیعی دارای جاذبه‌های گردشگری فراوانی است. از جمله این جاذبه‌ها می‌توان به قله دنا، آبشار یاسوج، دریاچه برم الوان، و منطقه حفاظت‌شده دنا اشاره کرد.

جاذبه های گرشگری کهگیلویه و بویر احمد

دریاچه برم الوان

این دریاچه زیبا در نزدیکی شهر سی‌سخت قرار دارد و به دلیل رنگ آبی مایل به سبز خود، به «دریاچه یخی» معروف است. این رنگ آب به دلیل وجود پلانکتون‌های گیاهی در آب دریاچه است. دریاچه برم الوان یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است. این دریاچه در ۴۰ کیلومتری شهر لیکک، مرکز شهرستان بهمئی، دهستان سرآسیاب یوسفی قرار گرفته است.

دریاچه برم الوان در دامنه تپه ماهورهای گچی واقع شده است و آب آن دائمی است. عمق این دریاچه ۱۲ متر و حداکثر ۳۰ متر است. در کنار این دریاچه انواع پلانکتون‌های گیاهی، نی، گز، زالزالک، خارشتر، پسته وحشی، بادام کوهی،بلوط و سایر گونه‌های نادر گیاهی وجود دارد. وجود درختچه‌ها و درختان طبیعی بر روی تپه‌های اطراف، آب و هوای مطبوع وچشم انداز بدیع این دریاچه زیبایی خاصی به آن بخشیده است.

آبشار تنگ تامرادی

آبشار تنگ تامرادی از دو آبشار بزرگ و کوچک تشکیل شده است.این آبشار بزرگ حدود ۵۰ متر ارتفاع دارد و آبشار کوچک حدود ۲۰ متر ارتفاع دارد. آب این آبشار از کوه‌های اطراف سرچشمه می‌گیرد و از میان صخره‌های سنگی به پایین می‌ریزد که در شهرستان یاسوج واقع شده است. این آبشار در دل دره‌ای سرسبز و زیبا قرار دارد و از مهم‌ترین مکان‌های گردشگری طبیعی در استان محسوب می‌شود.

این آبشار در میان یک تنگه زیبا قرار دارد که مملو از درختان و گیاهان سرسبز است. این تنگه محل زندگی انواع پرندگان و حیوانات نیز هست. آبشار تنگ تامرادی یکی از جاذبه‌های گردشگری محبوب استان کهگیلویه و بویراحمد است. این آبشار در فصل بهار و تابستان بسیار پرآب و زیبا است و گردشگران زیادی از سراسر ایران برای دیدن آن به این منطقه سفر می‌کنند.

آبشار مارگون

یکی از زیباترین و بلندترین آبشارهای ایران است که در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. این آبشار در نزدیکی شهر سپیدان و در مجاورت روستای مارگون قرار دارد. آبشار مارگون از چشمه‌های متعددی در کوه‌های اطراف سرچشمه می‌گیرد و از صخره‌ای به ارتفاع ۱۰۰ متر به پایین می‌ریزد.

آبشار مارگون در تمام فصول سال زیباست، اما در فصل بهار و تابستان که هوا معتدل است، گردشگران زیادی از آن دیدن می‌کنند. در اطراف آبشار مارگون امکانات رفاهی مناسبی مانند پارکینگ، سرویس بهداشتی، و رستوران وجود دارد.

تنگ براق

تنگه براق کهگیلویه و بویراحمد یکی از زیباترین و بکرترین جاذبه‌های طبیعی این استان است. این تنگه در ۸۰ کیلومتری جنوب غربی اقلید و ۲۰ کیلومتری شهر سده واقع شده است. تنگه براق در میان انبوهی از چشمه‌ها و رودخانه‌های خروشان، غارهای زیبا، درختان سر به فلک کشیده، آبچک‌ها و ستون‌های معلق آهکی و… واقع شده است.

این تنگه به خاطر شکافی که بین دو کوه به وجود آمده، ایجاد شده است. دیوارهایی عمودی با پهنای ۴۰ متر و ارتفاع ۱۰۰ متر به خاطر این شکاف ایجاد شده، که باعث می‌شود تا آبی زلال از میان این دو صخره عبور کند. این تنگه زیبا در نزدیکی شهر گچساران قرار دارد و به دلیل وجود آبشارها، چشمه‌ها و صخره‌های زیبا، یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد است.

دشت لاله‌های واژگون

دشت لاله‌های واژگون یکی از منحصربه‌فردترین جاذبه‌های طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد است که در شهرستان دنا واقع شده است. این دشت در فصل بهار مملو از گل‌های لاله‌های واژگون می‌شود و جلوه‌ای بی‌نظیر را به خود می‌گیرد.

کهگیلویه و بویر احمد

غار یخی چال‌شیر

غار یخی چال‌شیر کهگویه بویر احمد یکی از جاذبه‌های گردشگری طبیعی استان کهگیلویه و بویر احمد است. این غار در ارتفاعات کوه چال‌شیر در روستای کهگویه از توابع شهرستان دنا واقع شده است. غار یخی چال‌شیر حدود 100 متر طول دارد و در داخل آن قندیل‌های یخی زیبایی به طول 10 تا 15 متر وجود دارد.

این غار در زمستان‌ها بسیار سرد و یخبندان است و دمای آن می‌تواند به 20- درجه سانتیگراد برسد.برای دسترسی به غار یخی چال‌شیر باید از روستای کهگویه به سمت ارتفاعات کوه چال‌شیر حرکت کنید. مسیر دسترسی به غار حدود 30 دقیقه پیاده‌روی دارد. غار یخی چال‌شیر در فصل زمستان و بهار بهترین زمان برای بازدید است.

در فصل تابستان، دمای هوا در داخل غار بسیار بالا می‌رود و قندیل‌های یخی ذوب می‌شوند. این غار زیبا در نزدیکی شهر یاسوج قرار دارد و به دلیل وجود قندیل‌های یخی زیبا، یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد است.

جاذبه‌های تاریخی کهگیلویه و بویر احمد

کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان‌های جنوبی ایران است که به دلیل طبیعت زیبا و جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی خود، یکی از پربازدیدترین استان‌های ایران محسوب می‌شود. در این استان، آثار تاریخی متعددی از دوران‌های مختلف تاریخی از جمله دوران ساسانیان، ایلامی‌ها، و هخامنشیان وجود دارد. برخی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی کهگیلویه و بویراحمد عبارتند از:

قلعه تاریخی بویراحمد

قلعه تاریخی بویراحمد در شهرستان بویراحمد استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. این قلعه یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی این استان است که قدمت آن به قرن هفتم هجری قمری باز می‌گردد. که بر روی کوهی به نام کوهی زرد واقع شده است. این کوه در مرکز شهر یاسوج قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا حدود 2000 متر است. قلعه از سه طرف به پرتگاه‌های عمیق محدود شده است و تنها از یک طرف قابل دسترسی است.

قلعه تاریخی بویراحمد در دوران‌های مختلف تاریخی مورد استفاده قرار گرفته است. در دوران صفویه، این قلعه به عنوان مرکز حکومتی منطقه بویراحمد استفاده می‌شد. در دوران قاجار نیز این قلعه به عنوان زندان مورد استفاده قرار می‌گرفت و از دو بخش اصلی تشکیل شده است: بخش پایینی و بخش بالایی. بخش پایینی قلعه شامل یک ورودی، یک حیاط مرکزی، و چندین اتاق است. بخش بالایی قلعه نیز شامل یک برج دیده‌بانی و چندین اتاق است.

تل خسرو

تل خسرو یا تپه خسرو یکی از جاذبه‌های تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد است که در پنج کیلومتری جنوب شهر یاسوج، روستای تل خسرو قرار دارد. این اثر در تاریخ ۱۹ دی ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۵۵۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است که قدمت آن به هزاره پنجم پیش از میلاد بازمی‌گردد.

این تپه در طول تاریخ شاهد حضور اقوام و تمدن‌های مختلف بوده است. در کاوش‌های باستان‌شناسی که در این تپه انجام شده است، بقایای فرهنگی به‌خصوص سفالینه‌های نارنجی و خاکستری، ابزار سنگی، قطعات شکسته، خشت پخته و… در سطح محوطه تا شعاع ۵۰ متری آن مشاهده شده است.

مجموعه تاریخی بی‌بی حکیمه خاتون

مجموعه تاریخی بی‌بی حکیمه خاتون واقع در روستای کهگویه شهرستان بویراحمد استان کهگیلویه و بویراحمد، یکی از جاذبه‌های تاریخی و مذهبی این استان است. این مجموعه شامل یک مسجد، یک امامزاده، یک مدرسه علمیه و یک حمام تاریخی است. این مسجد در دوره صفویه ساخته شده و دارای دو شبستان با طاق‌های آجری است. در یکی از شبستان‌ها محراب زیبایی با تزئینات آجری و گچبری وجود دارد.

گنبد لیشتر

گنبد لیشتر یکی دیگر از آثار تاریخی مهم استان کهگیلویه و بویراحمد است که در شهرستان گچساران واقع شده است. این گنبد در دوره سلجوقیان ساخته شده و از آثار ارزشمند معماری اسلامی در ایران محسوب می‌شود.

مجموعه تاریخی یاسوج

مجموعه تاریخی یاسوج کهگیلویه و بویراحمد، مجموعه‌ای از آثار تاریخی مربوط به دوره‌های مختلف تاریخی از جمله دوره‌های ساسانی، صفوی، قاجار و پهلوی است که در شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. این مجموعه شامل آثاری مانند پل ساسانی، قلعه دختر، حمام تاریخی، کاروانسرا، و مدرسه علمیه است.

شهر تاریخی دهدشت

شهر تاریخی دهدشت یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد است که در شهرستان دهدشت واقع شده است. این شهر در دوره هخامنشیان ساخته شده و از مهم‌ترین مراکز سیاسی و اقتصادی ایران در دوران باستان بوده است و شامل یک مسجد، یک مدرسه و یک حمام است.

شهر سی‌سخت

این شهر در سی کیلومتری یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، یکی از مناطق زیبای گردشگری در دامنه‌های کوه زاگراس است که می‌تواند جذابیت‌های زیادی برای گردشگران داشته باشد.

کوه دنا

یکی از بلندترین کوه های ایران کوه دنا است که از نظر زیبایی کم نظیر است. کوه دنا با بلندی چهار هزار و 400 متر در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته است. منطقه ای کوهستانی سرشار از زیبایی های طبیعی در نوار شمالی این استان زیبا پدید آورده است.

در دامنه های جنوبی قله های برف گیر دنا، شهر سی سخت در بلندی جای گرفته و پایگاهی برای کوه پیمایی و کوهنوردی و رفتن به سوی کوه بزرگ دنا میباشد. قله های پربرف دنا سرچشمه جویبارها و چشمه های پرآبی است که به زیبایی ها و طراوت این کوه زیبا می‌ افزایند.

چشمه های همیشگی و پرآب دامنه های دنا که آبگیرهای زیبایی را در بستر کوهستانی پدید می‌ آورند، محیط زیست مناسبی برای جانوران گوناگونی است که در این منطقه هستند و طبیعتی با دیدنی های بسیار در منطقه سی سخت به وجود آورده اند. اگر از بالای کوه به پایین نگاه کنید شهر سی سخت را با باغ های گسترده و پر رونق آن می‌ بینید که همچون زمردی بر دامنه دنا می درخشد.

چشمه پر آب میشی

چشمه پرآب میشی یکی از چشمه های زیبایی است که در دامنه دنا و در زیر گردنه بیژن جاری است. یکی از زیبایی‌ های چشمه میشی خطای دید جریان آب است که سبب می‌ شود ببینده احساس کند آب سربالا جریان دارد. نام این چشمه به دلیل آنکه میش های وحشی در کنار این چشمه زندگی می کنند و از آب آن مینوشند، به چشمه میشی معروف شده است. چشمه طبیعی میشی آبی بسیار گوارا و خنک دارد و در طول سال پرآب است و با عبور از دامنه‌ های پرشیب دنا، به زمین‌ های کشاورزی می‌ رسد.

چشمه میش چشمه ای همیشگی و از مهم ترین چشمه های منطقه سی سخت به شمار می رود که در امتداد دره ای طولانی با شیب نسبتاً تند روان است و جویبار پرآب و سپید رنگ آن همچون رشته های مروارید زینت بخش دره ای است که آب چشمه را به زمین های کشاورزی پایین دست آن می رساند.

مطالب مرتبط:چشمه میشی‌ جواهری نهان در منطقه طبیعی سی سخت

دریاچه کوه گلمراکز تفریحی در کهگیلویه و بویر احمد

چند کیلومتر بالاتر از چشمه میشی به پایان راه آسفالته می رسیم. در این نقطه و در ادامه راه کوهستان که راهی شوسه است و به تدریج بر سنگلاخی آن افزوده می شود، چشمه دیگری از زمین می جوشد و در بالادست این نقطه و بر بلندی های جنوب جاده، آبگیر زیبایی در دامنه کوه ها شکل داده است که دریاچه کوه گل نامیده می شود.

دریاچه کوه گل از آب شدن برف قله های بالادست آن و از چشمه های طبیعی آبگیری می شود و سرریز آب آن از سمت باختر به صورت جویباری از دره ای گذر می کند که سر انجام به رودخانه مسیر راه می پیوندد. این آبگیر در گویش محلی بُرم سبز گفته می شود، چون این دریاچه در دل کوهستان و بر بستر پر آب و علف دارد تنها با پیاده روی به این منطقه کوهستانی و قدری کوهپیمایی می توان به آن رسید.

دریاچه کوه گل در یک گودال طبیعی بر دامان کوهستان پدید آمده است. بالاتر از دریاچه کوه گل و در سمت خاور آن، آبگیر کوهستانی دیگری نیز شکل گرفته که تا اندازه ای کوچکتر است. این 2 آبگیر طبیعی و کوهستانی بخشی از زیبایی های بکر طبیعت کوه گل و سی سخت است که به ویژه در تابستان جذابیت های ویژه ای دارند.

با جای گرفتن قله های برفگیر در پس دریاچه کوه گِل و علفزار طبیعی پیرامون آن منظره ای کم نظیر از یک دریاچه کوهستانی در پیش چشم بازدیدکنندگان جلوه گر می نماید که جزو زیباترین جاذبه‌ های طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد است. پیرامون دریاچه کوه گِل هم آبگیرها و چشمه سارهای فراوانی را در شکاف دره ها می توان یافت که گویای طبیعت غنی و پربار منطقه دنا است.

چهارتاقی سی سخت

سی‌سخت یک شهر قدیمی است که پیشینه تاریخی قدیمی دارد و  این شهر تا قبل از اسلام قابل سکونت بوده است. به همین دلیل جاذبه‌ های تاریخی زیادی . آثار سفالی قدیمی در حفاری‌ های شهر سی‌ سخت یافت و گورهای انسانی هم با قدمت سه هزار سال پیش از میلاد مسیح در این شهر تاریخی کشف شده است.

نکته جالب توجه این است که نام سی سخت با افسانه های کهن درآمیخته است. افسانه هایی که گذشته این منطقه را به روزگار کیانیان پیوند میرساند. در شاهنامه آمده است که هنگامی که کی خسرو پادشاه کیانی با سپاهیان خود از این منطقه گذر می کرد. سرگذشت هایی را به یادگار گذاشته است.

بیژن، سردار نامدار کی خسرو که همراه با ۲۹ نفر از یاران سختکوش خود در پی کی خسرو می‌ روند، در گذر از گردنه های بلند کوهپایه های دنا و همگی در نبرد با طبیعت ناپدید می‌ شوند. نام سی سخت به علت سرسختی ۳۰ سپاهی جنگجو که متعلق به کی خسرو بوده اند و در نبرد با طبیعت برای این منطقه سخت جنگیده اند به یادگار مانده است.

هنوز گردنه ای که بر فراز بلندی های دنا راه ارتباطی سی سخت با سمیرم وجود داردکه به نام گردنه بیژن شناه می‌ شود. یک چهارتاقی و سی قبر در نزدیکی شهر سی سخت وجود داشت که قدمت آن به زمان اشکانی می رسید اما شوربختانه تمام قبرها توسط افراد نا آگاه و دزدان آثار باستانی تخریب شده اند.

 در آخر:
با توجه به این مراکز تفریحی، کهگیلویه و بویراحمد استانی مناسب برای تمام سلیقه‌ها است. اگر به دنبال یک تجربه‌ی فراموش نشدنی در طبیعت هستید، این استان زیبا و دیدنی می‌تواند مقصدی عالی برای تعطیلات شما باشد. با بازدید از این استان، می‌توانید از طبیعت زیبا و جاذبه‌های تاریخی آن لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا